divendres, 21 de novembre del 2008

PROVES PILOT DE VOT ELECTRÒNIC


En els temps que vivim, i quan s’estan cercant formules per fomentar per fomentar la participació dels ciutadans, pareix mentida que al nostre país estem tan retardats en el vot electrònic. La veritat, és que no solament estem nosaltres retardats, sinó que la majoria de països. Tot i això, tenim diferents exemples, que són i seran motiu d’estudi, com per exemple el cas d’Estònia, que és sens dubte un dels països més avançats en vot electrònic, i que en aquests moments estic realitzant un estudi, amb força curiositats, per cert.


Tanmateix, al meu parer, hi ha països que confonen el que és el vot electrònic, igual que alguns confonen el que entenem com administració electrònica, jo no entenc vot electrònic, com anar a votar a una urna electrònica, igual que no entenc l’administració electrònica tan com s’està preparant actualment,que és poder fer les mateixes gestions que ara, però en comptes d’utilitzar un paper ho fem amb un ordinador . Per mi, l’administració electrònica arribarà aquell dia, que per exemple, quan tinguis un tercer fill, al teu terminal, l’administració primer de tot et feliciti, desprès t’ingressi els diners que et correspongui, i si cal, et demani la foto per entregar-te el carnet de família nombrosa, i igual que aquest exemple podríem posar-ne, infinitats, ja que aquesta informació nosaltres, la Generalitat, ja la disposem.


Tanmateix, les possibilitats que podríem incorporar amb el vot electrònic de veritat, serien moltes i variades, ja que podríem votar amb matisos, res ens impediria fer multitud de consultes i variacions a la nostra opinió i no només si vols votar un partit o un altre, realitat o ciència-ficció, solament el temps ho dirà.


De moment us adjunto la nota del meu Departament, sobre diverses proves pilot que estem desenvolupant, sempre hem de començar per alguna cosa.

El Departament de Governació realitzarà una prova de vot electrònic per internet a les eleccions al Parlament de Catalunya adreçada als estudiants universitaris


El conseller Jordi Ausàs ha fet aquest anunci en l’acte d’escrutini de la prova pilot de vot electrònic de l’Ajuntament Jove de Sant Andreu de Llavaneres


El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha anunciat la realització d’una prova de vot electrònic per internet per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Aquesta prova de vot electrònic, que no seria vinculant, la realitzarem, d’entrada, amb la col·laboració de les set universitats públiques catalanes, i s’adreçarà a una part del cens electoral: als estudiants universitaris censats a Catalunya, això és, més de 200.000 persones censades.


L’objectiu de la proposta en la que treballa el Departament de Governació i Administracions Públiques és doble: participar en el desenvolupament de la tecnologia que possibilita el vot electrònic i estudiar mecanismes d’increment de la participació entre el jovent que s’incorpora al cens electoral. A més, aquesta nova prova de vot electrònic a través d’internet permetrà provar les variables electorals que estan recollides a l’Informe de la Comissió d’Experts per a l’elaboració de la Llei electoral de Catalunya, com ara el sistema de votació de llistes tancades amb possibilitat d’expressar fins a dos candidats o dues candidates preferents. I, sobretot, la compatibilització del vot presencial clàssic en urna amb el vot remot per internet.

L’any 2003, el Departament de Governació i Administracions Públiques ja va organitzar una prova de vot electrònic. En aquella ocasió es va adreçar a les persones residents absents. La tecnologia ha evolucionat molt i la societat també demanda més facilitat i seguretat a l’hora d’aplicar les tecnologies d’internet en els processos electorals, i és en aquest context que es planteja una nova prova de vot electrònic.


Prova de vot electrònic a Sant Andreu de Llavaneres


El conseller Jordi Ausàs ha fet aquest anunci en el marc de la celebració dels resultats de les eleccions a l’Ajuntament Jove de Sant Andreu de Llavaneres, experiència que ha inclòs una prova pilot de vot electrònic per internet i que ha comptat amb el suport del Departament de Governació i Administracions Públiques. El conseller Jordi Ausàs ha destacat l’interès d’aquesta experiència de vot electrònic que ha estat seguida molt de prop pel departament amb la intenció d’aplicar-la en futurs comicis electorals al Parlament de Catalunya. En aquesta prova pilot, un total de 625 joves, de 14 a 18 anys, de Sant Andreu de Llavaneres han estat cridats des de dimecres passat a les urnes per escollir el nou Ajuntament Jove. Les votacions, que han finalitzat avui dissabte, també comptaven amb un sistema de vot electrònic.