divendres, 5 de març del 2010

PIMESTIC, un Pla per fer les nostres empreses més competitives i eficients.


Aquesta legislatura, hem iniciat des del Departament de Governació un pla d’actuació, per promoure les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a l’empresa catalana. Pel nostre Departament, ha estat una experiència molt positiva, ja que normalment interlocutavem amb administracions i associacions, i aquest Pla, ens ha permès copsar de primera ma, quines són les seves inquietuds, mancances, potencialitats, etc.

En un moment com l’actual, els Governs han d’apostar fort, per donar suport al nostre teixit empresarial, per millorar l’eficiència i la competitivitat d’aquests, i deixar les polítiques que ens han abonat a aquesta crisi, que són les dels guanys fàcils i barats.

Jo sempre he comparat, el moment de la bonança econòmica, amb la famosa trampa piramidal, quan parlava amb gent del mon de la construcció, sempre deia que ens estàvem equivocant, però pel que es veu, els Governs, tots, ja els hi anava bé, la situació que ens trobàvem, diner fàcil i ràpid, i sense tenir en compte, on hi era la gent que tenia que comprar tantes cases, i ara estem com estem.

Per això, m’entristeix, pensar que les mesures que proposa el Govern d’Espanya per sortir de la crisi, continuen sent les de “més totxo”, i així no ens en sortirem..., podem parar el cop uns mesos, però tindrem una crisi perpètua. Necessitem governs valents, que tinguin clar que s’ha de millorar l’eficiència i això passa per formar els desocupats de la construcció per formar-los de nou, tots els aturats obligats a formar-se si volen cobrar l’atur, millorar la formació dels nostres joves, sobretot la taxa de desocupats està entre la gent poc formada, ajuts a les empreses, nacionalització del crèdit a les empreses, reforma del mercat laboral, etc.., i això significarà un període de patiment, per sortir reforçats.

Tornant al tema que ens ocupa, a l’Ebre ens ofert nou jornades PIMESTIC, quatre de generalistes, a cadascuna de les capitals de comarca, una adreçada a les empreses turístiques a Deltebre, una altra a les del sector del moble, a La Sénia, dues més específiques a Flix i Corbera d’Ebre, i la última sobre seguretat a les empreses a la Cambra de Comerç de Tortosa. En total, hem pogut assessora individualment a una seixantena d’empreses de les Terres de l’Ebre.

Les properes jornades seran a La Ràpita i Roquetes.

Aquí us deixo la nota de premsa que va enviar el Departament de Governació i Administracions Públiques.



El Pla PIMESTIC genera una inversió en noves tecnologies a les empreses catalanes de 66,5 M€ entre els anys 2007 i 2009


El 65% de les empreses orientades ja han implementat o bé estan implementant alguna de les actuacions suggerides pel servei d’orientació PIMESTIC

Un cop transcorreguts dos anys de la presentació del pla es presenta el balanç 2009, que recull el resum de les actuacions realitzades des dels seus inicis, així com l’impacte que han tingut aquestes actuacions arreu del territori.


L’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) és un factor clau en el procés de millora de la competitivitat del nostre país i és evident que per millorar el valor afegit dels nostres sectors industrials potents i més tradicionals, cal un ús extensiu i universalitzat de les TIC en tots els àmbits. Amb aquest objectiu, durant els darrers anys s’han dedicat molts esforços a conscienciar els diferents agents econòmics de la rellevància de l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) com a factor clau en el procés de millora de la competitivitat del nostre país, objectiu principal del pla PIMESTIC.


La realitat és que l'empresa catalana està digitalment ben equipada, encara que el grau de penetració dels usos de les TIC és, certament, millorable, tot i que l’augment en relació amb l’any 2007 ha fet que Catalunya hagi retallat distància amb la mitjana de l’Europa dels Quinze (EU-15).


Resultats de l’execució del pla PIMESTIC arreu del territori


El pla compta amb més de 800 agents col·laboradors repartits per tot el territori –format per pimes, patronals, associacions empresarials, empreses del sector TIC i diverses administracions públiques-. Sobre un total de 9,5M€ dedicats a ajuts per a la implementació de projectes TIC, s’ha generat una inversió de 66,5 M€. Respecte el servei d’orientació –que ha estat sol·licitat per prop de 1200 empreses-, amb una inversió realitzada de 400.000 €, s’ha generat una inversió induïda de prop de 5 milions d’euros en el conjunt d’empreses que s’hi ha acollit, multiplicant així per més de 12 la inversió efectuada pel pla Pimestic.


El servei d’orientació PIMESTIC posa a l’abast de les pimes catalanes, per assessorar-les en temàtiques TIC, una xarxa de 71 experts homologats i distribuïts arreu del territori. En aquest sentit, una dada molt positiva és que el 65% de les empreses orientades ja han implementat o bé estan implementant alguna de les actuacions descrites en l’informe lliurat, i en bastants casos s’han beneficiat d’algun dels ajuts disponibles per a aquestes implementacions.


El pla PIMESTIC ha organitzat 205 jornades de sensibilització i formació arreu del territori, entre genèriques, temàtiques i sectorials, que han comptat amb una assistència de més de 10.000 persones. Cal destacar que, segons les enquestes de satisfacció recollides a les jornades, un 91,5% dels assistents afirmen que la jornada els ha fet adonar de les possibilitats que ofereixen les TIC en la millora de la seva empresa i el 43% dels casos asseguren que tenen pensat contractar un assessor PIMESTIC per aprofundir en la temàtica.


En l’àmbit de la difusió del pla, el web http://www.pimestic.cat/ ha rebut l’any 2009 més de 46.000 visites (un 54% més que l’any anterior). Aquest web és el centre neuràlgic del pla PIMESTIC i recull totes les actuacions i recursos, com per exemple guies, vídeos, entrevistes de casos d’èxit, contractes TIC, autodiagnosi TIC, etc., així com l’agenda de cadascuna de les jornades que es duen a terme.


Durant aquest any també s’ha fet difusió i promoció de l’EinesTIC

(http://einestic.pimestic.cat/), el paquet informàtic en programari lliure per a autònoms i microempreses destinat a cobrir els requeriments bàsics en la gestió de la seva empresa. A més, 3.634 empreses ja han descarregat en línia el programari i més de 4.700 han rebut el DVD amb la versió 1.0 del programari.


Conclusions destacades del balanç


Com a conclusió general del balanç de l’execució del pla PIMESTIC podem destacar el gran nombre de pimes que estan abordant nous projectes d’adopció de les TIC dins dels seus processos productius gràcies a les diferents actuacions del pla.


Aquestes dades es confirmen en la darrera enquesta sobre l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a les empreses (TIC-Empreses 2008-2009) de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i de la Fundació Observatri per a la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC), que revela increments importants respecte l’any passat. Concretament indica que el nombre d’empreses amb 10 o més assalariats que utilitzen una intranet o una extranet per organitzar-se en xarxa ha crescut retallant distàncies respecte els indicadors de l’Europa dels 15.
Per consultar el document de balanç complet visiteu l'àrea de descàrregues del web pimestic.cat/que-es/area-de-premsa/descarregues.htmll